Pregătește-te pentru interviul de angajare!

Interviul reprezintă un prag disuasiv, fiind o a doua fază din procesul de selecție și trebuie tratat cu maximă seriozitate și responsabilitate de către candidați.

Dacă ești pregătit nu trebuie sa îti faci griji pentru nimic!

Fiți punctuali, veniți cu 10-15 minute mai devreme. Nu riscați să întârziați!

 Atitudinea   

 Pentru început trebuie să fii sigur că te prezinți la interviu cu o atitudine corespunzătoare, chiar daca emoțiile îti vor da mari bătăi de cap șă știi că este ceva normal să fii emoționat înainte de interviu, dar trebuie să-ți schimbi această stare. Mulți petrec ore în șir gândindu-se la interviul ce va urma în loc să se odihnească psihic pentru ce va urma. Gândește-te la interviu ca la un joc. Gândește-te că totul va merge foarte bine , că vei da răspunsuri inteligențe, că vei fi relaxat și încrezător.

 Pregătirea răspunsurilor pentru posibile întrebări ce vor fi puse de către angajator

Chiar dacă fiecare interviu este diferit, există întrebări care apar mereu, iar un răspuns pregătit din timp te va transforma într-o persoană mai încrezătoare.

Citește cu atenție despre companie. Gândește-te la ce nevoi are firma și pregătește-te astfel încât să te încadrezi în standardele cerute.

 Prima impresie

Lucruri care nu se fac: nu fuma, nu lasă telefonul deschis, nu întrerupe, nu mesteca gumă.

Fii o persoană dornică de a evolua în plan profesional, incearcă să te adaptezi în orice situație în care vei fi pus de către angajator, spune-i ca ești un bun comunicator și te adaptezi rapid în grupuri noi.

Când ajungi la inteviu strânge mâna intervievatorului și privește-l în ochi. Interviul este ocazia ta de a face o impresie bună. Tratează-i politicos pe toți cei care îi întâlnești.

 Aspectul  

Nu este momentul să încerci un stil nou ,dar îmbrăca-te decent. Un costum este potrivit oricărei ocazii. Fii însă sigur că ți se potrivește și că te simți bine în el.  Albastru, gri ,negru sunte cele mai profesionale culori. Roșul este încrezător, sociabil. Galben este despre simțul umorului. Pentru orice profesie, când te duci la interviu, trebuie să te îmbraci într-un mod conservator, pentru că nu știi niciodată pe cine întâlnești. Și chiar dacă tu crezi că e o companie care operează și în sistemul part-time, trebuie să te îmbraci întotdeauna în costum.

 Bărbații ar trebui să poarte un costum în culori sobre, albastru închis sau gri petrol. Poate fi în dungi, dar trebuie să fie suficient de conservator. În general, bărbații ar trebui să poarte o cămașa albă, o cravată conservatoare, șosete și pantofi de culoare închisă.  Un ceas sau inel sunt absolut acceptabile, dar recomandăm bărbaților să nu poarte foarte multe bijuterii. 

 Femeile ar trebui și ele să poarte costume închise la culoare. Însă ele au mai multe opțiuni. Ele pot purta bluze colorate. Fustă credem că ar trebui să fie lungă sau puțin peste genunchi, dar fără mini. Ele ar trebui să aibă ciorapi și tocuri medii. Și din nou, ele trebuie să arate profesional. Bijuteriile trebuie purtate cu moderație. 

 Aș spune că îmbrăcămintea trebuie să reflecte tipul de companie pentru care aveți interviul. Unii angajatori sunt mult prea conservatori și, cel puțin cu interviul inițial, este întotdeauna bine să mizezi pe conservatorism. Tonurile standard de albastru sau gri nu sunt ofensive. Culorile țipătoare va scot în evidența, dar pot ofensă un intervievator care se uită la ține și din perspectivă imaginii.

 Limbajul corpului

 Chiar dacă angajatorul s-ar putea să nu conștientizeze, limbajul corpului spune multe. În primul rând, contactul vizual este obligatoriu și indică faptul că ești o persoană încrezătoare , sinceră și nu ai nimic de ascuns. Evită să-ți atingi față, urechile sau să te joci cu mâinile  pentru că acest lucru indică faptul că minți.

 Strategia de interviu

 Cel ce te intervievează se află acolo pentru a-ți adresă întrebări, iar tu te afli acolo pentru a răspunde la obiect. Din răspunsurile tale trebuie să reiasă ca ești persoana potrivită pentru postul scos la concurs de către angajator. 

Pregătește-ți cel puțin 5 întrebări , Întreabă de oportunitățile de dezvoltare, despre natura jobului, despre cursuri de formare profesională oferite de angajator.

Nu întreba de salariu sau beneficii.

Dialogul trebuiesă decurgă natural, astfel angajatorul va crede că aveți multe în comun și că te cunoaște mai bine. Fii activ și vorbește liber. Dacă el este prietenos și sociabil  fii și tu la fel. Dacă el este rezervat trebuie și tu să te comporți la fel.

 Sfârșitul interviului

Mulțumește-i angajatorului pentru timpul acordat, exprimă-ți încă o data interesul față de postul dorit apoi folosește o formulă de politețe la plecare.